Liberalt block i riksdag

Sverigedemokraterna närmar sig positionen som största parti i riksdagen efter höstens val. Retoriken är nedtonad men folket finns kvar i ledningen och parlamentet. Ett tredje block med SD som alltmer attraherar moderater och kristdemokrater. Inte osannolikt att vi får ett mycket starkt höger-konservativt block med uppemot 40 procent. Orkar moderaterna inte stå emot kan vi snart ha underlag för en majoritetsregering med de två partierna. Kristdemokraterna åker högst troligt ur riksdagen.

Socialdemokraterna tvingas välja mitten eller vänsterut. Blir tappet för stort till kommunisterna får man det svårt att inte luta sig till vänster. Vart ska då miljöpartiet ställa sig? Hoppar man till andra sidan kan det bli dödsstöten med en förödande svekdebatt.

Liberalerna gungar på riksdagsspärren. Centern får inte mycket nöje med sina dryga tio procent. Ett nytt liberalt block måste formas omgående efter valet om Alliansen inte kan bilda regering. Kanske även miljöpartiet kan ingå om de orkar omvärdera delar av sin politik från regeringsåren. 

Det liberala blocket har stor potential att växa sig stark i opposition då både liberalerna och centern vågar stå för sina egna värderingar även när det blåser och är något röstvinnande. Arbetet med att forma blocket måste starta direkt efter regeringsförklaringen, ifall man inte finns med där.
  • inled samtal med centerpartiet, likt alliansen tidigare gjorde 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Varför har vi skapat de utsatta områdena?

Förorten är ett vackert namn eller... utanförskap

Varför väntar vi på radikal miljöpolitik