6 SFI-elever i klassrum


Stockholms stad styrs idag av de rödgröna. Den privatiseringsglada Alliansen sitter i opposition. Man kan inte längre ha undervisning i svenska för invandrare och Grundvux på entreprenad. Idag sköts den verksamheten av en uppsjö av anordnare.

Ekonomin styr hur många elever man har inskrivna på sina kurser. Har man en gång fått in

en anmälan håller man personen kvar i systemet även om den inte längre kommer. Av arbetskamrater har jag fått höra att eleverna får betalt för antalet timmar de fått från systemet, Sfi-centrum på Södermalm. Skolan får betalt för antalet timmar eleven är i klassrummet. Det gör att man "mjölkar" systemet på pengar.

Eleverna vet att det inte finns någon kontroll. För att kunna följa upp varför eleven inte kommer ligger ansvaret hos den enskilde läraren att kontakta denne antingen via mail eller mobil. Oftast har läraren ingen information. Inte heller anordnaren har det. Lärare byter ofta grupper efter bara några veckor så ingen har egentligen ingen överblick. Ambitionen från lärarens sida att få in uppgifterna första gången eleven dyker upp är inte hög. Administration som tar tid från undervisningen. Jag försöker få in uppgifterna men har bara en grupp på kvällen och där sitter det bara 6-8 elever.

Staden ska själv ta över undervisningen från privata anordnare, så är det i Södertälje. Där görs avbrott för en elev redan efter två veckor. Ansvaret att höra av sig ligger helt på eleven, som är vuxen! Sitter den sedan bara i klassrummet en dag blir den utkörd och hänvisad till inskrivningen. Intag är var sjätte vecka så det blir bara för eleven att vänta till nästa grupp.


Socialliberala krav:
  • statliga sfi-skolor med tydliga undervisningsmål
  • arbetsförmedling stödjer de lokala sfi-skolorna

Publicerad här 25 juni 2017

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Varför har vi skapat de utsatta områdena?

Förorten är ett vackert namn eller... utanförskap

Varför väntar vi på radikal miljöpolitik