Jag tror på liberalerna

Vad är liberalernas själ? Vänta, "vilka nya frågor ska vi profilera oss på"?

På 60-talet var jämställdheten en tydlig liberal profil, inte för att det gav så mycket utan för att det låg i tiden, samtidigt som det var sprunget ur rösträttsrörelsen under 1800-talet. Individen blir inte fri förrän hinder för personlig utveckling undanröjdes. Vart står samhället idag? Lika lön för lika arbete känns lite tunt att bygga något på, fast den är en tydlig fråga. Jämställdhet handlar inte bara om mellan kön utan även mellan personer med olika kulturell bakgrund.

Socialliberala krav

  • lagstifta om samhället inte klarar av det absurda med ojämlika löner 
  • lika möjligheter till utbildning - skolan ska förstatligas den här mandatperioden

På 80-talet började integrationen komma upp som en liten fråga. Allt fler från länder allt längre bort från vår gräns började söka sig hit. Vi öppnade armarna. Landet hade redan haft ett par decennier med arbetskraftsinvandring. Det gav landet mersmak. Fast nu hade samhället redan börjat knaka med stagnerande ekonomin, polarisering inom politiken (tack vare högerns framgångar) och en växande globalisering som gjorde resvägarna "kortare".

Socialliberala krav

  • krav på skyldighet att lära sig svenska med en stärkt SFI-utbildning

Med en stagnerande ekonomi, efter "flytet" efter andra världskriget, började det synas allt svårare sprickor inom skolan och vården. Rätt till ett eget rum i långvården låg rätt i tiden och en mycket skarp fråga för ett socialliberalt parti.

Socialliberala krav

  • lokalstyrd erbjuden vård i hem, på vårdhem eller hos sina nära

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Varför har vi skapat de utsatta områdena?

Förorten är ett vackert namn eller... utanförskap

Varför väntar vi på radikal miljöpolitik