Lön efter förmåga och kompetens

Hur många av utrikesfödde svenskar är utan arbete? Frågan kan ställas till politiker, myndigheter, organisationer och nationalekonomer. Men vem frågar den utrikesfödde?

Det räcker med att kliva av tunnelbanan i exempelvis Rinkeby en vanlig arbetsdag och se ut över torget. Eller knacka på hemma hos en utrikesfödd kvinna från ett land där man anser det självklart att kvinnan ska vara hemma och ta hand om familjen. Fast är hon verkligen arbetslös, hur räknar man hemarbete? Det mest krävande arbete man kan ha, fast det räknas inte.

Idag bor det alltför många, både utrikes- och inrikes födda som saknar en högre utbildning. Samtidigt som vi sakta rationaliserar bort de enkla arbetena. Varifrån kommer mycket av det vi handlar i butikerna, bortsett från mat, från låglöneländer i Sydostasien. Det är för dyrt att tillverka här hemma med de alltför höga lönerna.

Det finns fortfarande arbetsuppgifter som inte kräver alltför hög utbildning och det är där vi tar hand om varandra, som inom vården och hemtjänsten. Fast där krävs förstås det svenska språket. Hur ser SFI-utbildningen ut? Jag vet då jag arbetar som sfi-lärare i Globen (Stockholm). Möter hela tiden elever som bara frågar efter ett arbete.

Så, varför är det för en del så fult med sänkta ingångslöner för ungdomar och nyanlända? Är man ute efter att rasera välfärden? Är man ute efter lönedumpning som vänstern påstår? Sverige har en lång tradition av att kunna lösa samhällsfrågor vid bordet. Låt oss göra det. Blev det inte så bra som vi hade tänkt sätter vi oss ner igen. Men den utrikesfödde och de unga kan inte bara vänta. Alla vill inte satsa på en akademisk utbildning. Och har inte lönen som det viktigaste i livet, bara ett arbete för att kunna stå på egna ben.

Socialliberala krav:
  • inför efter diskussion med arbetsmarknadens parter lägre ingångslöner för begränsade grupper; nyanlända och ungdomar till sitt första jobb, vi måste få ner långtidsarbetslösheten - liberal politik för integration

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Varför har vi skapat de utsatta områdena?

Varför väntar vi på radikal miljöpolitik

Har vi ett liv idag?