Rätt att studera nära hem


Utbildning är ett fundament i ett utvecklat samhälle genom hela mänsklighetens historia. från Babylon, Antikens Aten, Kina, Egypten (biblioteket i Alexandria), medeltidens kloster, renässansen, folkhemmet till dagens kunskapssamhälle.

Privat eller offentlig? Allmän eller för de begåvade (maktstyrande)? Kunskap är makt för de som har den. Idag hålls betydande grupper utanför. De utan studietradition hemma när lärarbrist, kompetensbrist och digitalisering styrs av de som äger Google, Apple och Windows.

Alla ska ha rätt att
studera vid skolan nära sitt hem. Lärare med ämneskompetens måste vara beredd att flytta på sig dit när ens kompetens efterfrågas. Skulle det vara fler som i närskolan söker naturvetenskaplig linje behöver staden se till så att tillräckligt många lärare i kemi, biologi och fysik tillsätts på den skolan för de år som den aktuella elevgrupper läser där.

Som idag tvingas elever slåss på en ekonomisk marknad "kallad betyg och popularitet". Samtidigt vet man inte om det egentligen är en bra skola eller ifall det blivit populär för att den blivit "inne". Friskolor är ett rent lotteri. Alla har inte allt på plats som en större kommunal skola har.

Skolan ska vara lika och allmän, allt annat är (förlåt ordvalet) rättsvidrigt. Dagens penningstyrda samhälle måste genom våra folkvalda motarbetas. Ja till marknadsekonomi men inte inom alla områden, utbildning är ett allmänintresse fri från ekonomisk påverkan.

Staten ska ha totalansvaret, alltifrån Pelles undervisning till finansiering från statskassan. Läraren ska vara statsanställd. Akademisk utbildning ska vara löneledande, inte exportindustrin, med särskilt hänsyn till om det råder brist på utbildade. Karriärväg självklart. Man börjar som ämneslärare och går vidare, via förstelärare och arbetslagsledare eller ämneslagsledare till rektor. Ingen utifrån ska kunna söka skolans högsta tjänst. Läraren ska sedan bara ha undervisningsansvar.

Skolan ska vara direkt underställd skolverket i respektive region, som tidigare rådde då högsta myndighet hette skolöverstyrelsen. Varför tog man bort den kopplingen? Om något inte fungerade perfekt ska det givetvis förbättras men inte läggas ut på kommunpolitiker eller marknaden. Skolverket ska ha tydlig befogenhet att gå in och avsätta rektor som inte sköter sitt arbete.

Publicerades 8 oktober 2017

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Varför har vi skapat de utsatta områdena?

Förorten är ett vackert namn eller... utanförskap

Varför väntar vi på radikal miljöpolitik