Förorten är ett vackert namn eller... utanförskap

Polisen kostar för mycket i våra förorter. Vad får de som bor där för detta? Trygghet, nej! Inkludering i samhället, nej! Trivsel, nej! Mer poliser behövs!? Absolut inte. Man blir inte friskare av högre doser Alvedon, man dövar bara smärtan. Liberalerna behöver sitta ner på en bänk och lyssna. Vi behöver en tydlig vision för vart vi vill om tio år. En vision som människor förstår och kan ta till sig.

Förorten är ett vackert namn, det ska ge goda associationer till något nära storstaden med ett eget välmående socialt liv. Istället har det blivit en irriterande rodnad på huden. Något som ingen egentligen vill veta av, fast man är medveten om att de som bor där också är medborgare i vårt land. En tid för flera år sedan bodde även jag i Rinkeby. Kände mig inte hemma. Fast där fanns ett postkontor, en svensk mataffär, ett bibliotek, ett folkets hus och en tunnelbanestation. Hur känner sig de som bor där idag? Hur känner sig de som skapar rubriker, ungdomar och unga vuxna?

Rinkeby behöver ungdomsgårdar som är öppna även sena kvällar och alla helger. Bara för att samhället har julafton, midsommarafton och sommarlov försvinner inte ungdomarna in i sina rum. Antingen är ingen eller alla inkluderade i vårt svenska samhälle. Något vi alla behöver känner stolthet av att tillhöra. Även föräldrarna behöver känna sig välkomna på sina villkor. Fråga hur relationen mellan generationer ser ut i hemländerna. Kopiera. Få föräldrarna att medverka på sin fritid för att de vill det. Låt ungdomsgårdarna ligger i anslutning till skolan. Låt ungdomarna känna att man bryr sig om deras miljö, där de vill vara. Låt skolan/ungdomsgården bli deras tillhörighet, inte droghandeln på torget, eller vart de sker.

Varför måste standard på en bostad kosta mycket? Behöver vi hög standard eller är det ett skapat behov. Vad är egentligen en rimligt boende? Nya hus har byggts i området men varför ännu fler höga flerbostadshus med lägenheter? Stockholm kan inte svälja hur många nyinflyttade som helst. Hur logiskt är det för samhället i stort? På andra sidan Järvafältet, riv en del av Husby. Bygg om det till ett radhusområde så förorternas höghusområden skiljs från varandra. Renovera de hus som får stå kvar med olika standard för olika hyror. Bygg bort det socialdemokratiska jättebygget.

Låt ungdomarna kunna flytta från förorten om de vill. Hur lyckas de som flyttar utomlands för studier och arbete? Gör en studie av detta och ta lärdom för de som vill flytta från förorten. Vill förortens unga lämna hembygden? Varför? Kan bero på att de saknar något att göra, som fritidsgård och arbete eller att de känner utanförskap. Varför inte? Kan nog bero på tillhörighet och trots allt trygghet att veta vad man har men inte vad som finns utanför.

Socialliberala krav:
  • ungdomsgårdar öppna sena kvällar och alla helger
  • bostad som unga har råd att bo i
  • möjlighet att flytta från förorten (studier och arbete)
  • möjlighet att bok kvar med framtidstro och trygghet

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Varför har vi skapat de utsatta områdena?

Varför väntar vi på radikal miljöpolitik